Zoeken
  • Morgane Gielen

Belang van een huisstijl


Als bedrijf wil je indruk maken en een bepaald beeld achterlaten. Je wil een imago dat past bij de uitstraling van je bedrijf. Met een overtuigende en duidelijke vormgeving motiveert u zowel klanten als uzelf als ondernemer. Een eerste indruk maakt u namelijk maar één keer, dus deze moet perfect zijn. Iets wat je hierbij kan helpen is de huisstijl. Toch staan veel bedrijven niet vaak genoeg stil bij hoe belangrijk een heldere en herkenbare huisstijl is.


Een bedrijf dat met een herkenbaar profiel naar buiten treedt, plukt hier vroeg of laat de vruchten van. Denk hierbij als eerste aan: een eigen logo. Dit kan dan gebruikt worden op drukwerk zoals visitekaartjes, flyers, folder, brochures, website, verpakkingen, … Maar een huisstijl is meer dan een logo. Het is een volledig ‘pakket’.


De huisstijl is sterk verbonden met de begrippen identiteit en imago. De identiteit staat voor het beeld dat het bedrijf van zichzelf wil vestigen. Het imago staat voor het beeld dat het publiek van het bedrijf heeft. Een huisstijl is dus wel degelijk van belang. Het zorgt ervoor dat je het bedrijf onderscheidt van andere bedrijven en het trekt huidige en toekomstige klanten (nog meer) aan.

1. Typografie


Typografie is ook een belangrijk onderdeel van je huisstijl. Het creëert duidelijkheid en rust. Een mooi lettertype kan het verschil maken op een website of drukwerk. Helvetica is een van de meest succesvolle fonts die we overal wel zien terugkomen.


Het lettertype is al meer dan 50 jaar oud, maar nog steeds mega populair. Het is het ultieme voorbeeld dat eenvoud ook goed kan zijn. Maar natuurlijk is het geen verplichting. Integendeel. Probeer naar iets anders te zoeken dan de meest voorkomende lettertypes. Gebruik je creativiteit. Het lettertype dat uiteindelijk gebruikt zal worden, moet een weerspiegeling zijn van het imago en de filosofie van het bedrijf. Het moet dus kloppen.

2. KleurenOok is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende kleurcombinaties en de betekenis van kleuren. Het kleurenschema dat uiteindelijk gebruikt zal worden, zegt wat meer over het bedrijf en de manier waarop zij zaken doen. Ze benadrukken de filosofie en strategie van het bedrijf. Hierna kan je de rest van je huisstijl beginnen maken. De basis is gelegd, dus nu kan dit doorgetrokken worden naar bijvoorbeeld briefpapier, visitekaartjes, folders, en enveloppen.3. Start


Wanneer je bedrijf eindelijk van start is kunnen gaan, is het belangrijk je huisstijl regelmatig te evalueren. Stel jezelf de vraag of de huidige huisstijl nog steeds bij de identiteit van het bedrijf past. Zo blijf je als bedrijf meegroeien en kan er het meeste effect uit deze identiteit gehaald worden.


Sta sterk met je merk, want zoals je nu ziet: een huisstijl is niet zomaar iets. Er moet over nagedacht worden en het moet goed uitgewerkt zijn. Het bepaald mee of jouw bedrijf succesvol zal zijn of niet. Het laat zien wat je duidelijk wil maken aan je doelgroep. Het maakt je product of dienst zichtbaar, maar het geeft ook een extra geloofwaardigheid.


Sta dus genoeg stil bij de uitwerking van je huisstijl, want deze mag niet onderschat worden. Het is de bedoeling om je te onderscheiden van je concurrenten, toch? En dit kan enkel met een goede, uitgewerkte huisstijl!

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven