Zoeken
  • Morgane Gielen

9 tips om betere portretten te maken

Bijgewerkt op: 2 jan. 2019Hoe vaak horen we de woorden ‘Ik ben zo onzeker voor de camera’ of ‘ik ben niet fotogeniek’?

En laten we eerlijk zijn, sommige mensen zijn misschien wel echt cameraschuw. Maar veel mensen zeggen dat omdat ze niet weten hoe ze zich moeten gedragen of positioneren wanneer er een camera op hun gericht staat.Axelle Oor © Morgane Gielen

Ik als fotograaf vind het een groot deel van mijn taak om die lastige ‘onfotogenieke’ gevoelens om te vormen naar iets positiefs. Het is fantastisch om te zien hoe sommige mensen uit hun schulp kruipen wanneer je hun de tools geeft om wèl goed op een foto te staan, inspeelt op hun onzekerheden en hen op hun gemak weet te stellen.

1. Organisatie


Wees georganiseerd en brief de klant exact waar, wanneer en hoe de photoshoot zal plaatsvinden via mail.

Geef je je klant liever een belletje? Zet alles na het telefoongesprek nog eens overzichtelijk op mail ter bevestiging.

2. Moodboard


Maak ter voorbereiding op de photoshoot een inspiratiebord op bijvoorbeeld Pinterest, zo is de klant geïnformeerd en weten ze wat te verwachten.

Nodig dan jou klant uit om, indien gewenst, mee te werken aan het bord, zodat je ook zicht krijgt op foto’s die haar aanspreken.


3. Small talk


Leer jouw klant kennen. Laat ze rustig binnenkomen en iets drinken, interesseer je in wie ze zijn en brief hun vervolgens over wat ze kunnen verwachten. Laat hun weten dat het perfect normaal is dat het in het begin altijd wat ‘onwennig’ verloopt omdat het een nieuwe ervaring is.


4. Test


Als de photoshoot gaat beginnen, zeg dan even tegen je klant dat je het licht op hun gaat testen en de instellingen goed zet op je camera.

Op deze manier went de klant al even aan het feit dat er een camera op hun gericht staat, maar is het nog niet ‘voor echt’.


5. Bljif communiceren


Blijf gedurende heel de photoshoot jouw klant beter kennen. Zie je hun ogen fonkelen wanneer ze praten over hun partner? Dan kan je dat later gebruiken wanneer je een lach op hun gezicht wilt toveren.


6. Geef een compliment


Als ze een leuke pose of expressie aannemen, laat hen even weten hoe mooi het eruit ziet op beeld en vraag hun om in deze lijn verder te evolueren.

Communiceer ook wanneer je voelt dat ze losser aan het komen zijn en hoe fijn je dat vindt.


7. Begeleiding


Als je iemand fotografeert dat geen ervaring heeft met voor een camera staan, moet je op voorhand even nadenken over poses en expressies die je hen kan laten doen. Wees ook niet bang om het zelf voor te doen, indien het niet meteen lukt.

Geef hen ook de suggestie om na elke klik een kleine aanpassing te doen, zodat geen enkele foto dezelfde is.


8.Wees empathisch


Lukt het niet meteen om hem/haar los te krijgen? Vraag wat de angsten zijn die hun tegenhouden en probeer daar zo goed mogelijk op in te spelen. Deel persoonlijke ervaringen of situaties met andere klanten die zouden kunnen helpen.


9. Toon je beelden

Zet je eigen onzekerheid aan de kant, en toon je klant regelmatig de foto’s terwijl je aan het shooten bent en vraag om de nodige feedback.

Vaak voelen ze zich dan ook zelfverzekerder omdat ze voelen dat ze mee inspraak hebben op de finale beelden en de kans krijgen om zich aan te passen.

Zo ben je ook zeker dat het eindresultaat in de smaak valt van de klant en kom je niet voor onnodige verrassingen te staan.

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven