Zoeken
  • Morgane Gielen

8 Instagram tips voor beginnende fotografen


Instagram is in enkele jaren tijd een wereldwijd platform geworden dat je de mogelijkheid biedt om foto’s te delen en te bekijken. Zo maken veel tieners hier gebruik van om hun vakantiefoto’s of selfies publiekelijk te maken, maar ook voor de professionele fotograaf biedt het platform heel wat mogelijkheden. Het is belangrijk om aan enkele zaken te denken bij het maken van een account als beginnende fotograaf. Ik help je even een handje op weg!1. Zet je profiel openbaar


Een belangrijke eerste stap, is je profiel openbaar zetten. Veel fotografen hebben hun profiel nog afgesloten, waardoor je eerst toegang moet vragen voordat je de foto’s op hun profiel kan bekijken. Hierdoor kan dus niemand direct je prachtige werk bewonderen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Mensen zijn minder snel geïnteresseerd als ze moeten wachten op bevestiging om iets te mogen bekijken. Ik zou dus zeggen: ga direct naar je profiel en maak het openbaar!

2. Focus op één onderwerp


Probeer te ontdekken wat voor foto’s je wil gaan maken en waarom. Pas dan kan je aan de slag. Het is belangrijk om een eenheid in je Instagram 'feed' te krijgen. Want zeg nu zelf, niemand kijkt naar iets dat er visueel niet interessant uit ziet. Zorg dus niet enkel voor prachtige foto’s, maar ook voor een mooi totaalbeeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een duidelijke stijl en mooi kleurgebruik. Het moet in één oogopslag duidelijk zijn waar jouw Instagram account over gaat. Zo zal je ook meer volgers krijgen die specifiek in jouw werk geïnteresseerd zijn.

3. The story behind the picture


Instagram wordt in eerste instantie gebruikt om foto’s te bekijken. Het beeld moet dus al een soort aantrekkingskracht bevatten, waardoor je direct geneigd bent om te blijven kijken naar het beeld. Toch is het verhaaltje bij je foto even belangrijk. Zorg ervoor dat je volgers je niet voor niets volgen en 'entertain' hen. Plaats dus een stukje van een dagboek, een quote, een gedicht, een 'behind the scenes' verhaal of vertel iets meer over de foto. Zo maak je de foto extra aantrekkelijk!


4. Like Like Like


Ook al lijkt sociale media niet zo sociaal, toch is socializen erg belangrijk voor het uitbreiden van je volgers. Like foto’s van anderen, laat reacties achter en volg accounts die je persoonlijk aanspreken. Neem dus regelmatig even de tijd om naar andere hun werk te kijken. Zo gaan zij automatisch eens een kijkje op jouw profiel nemen en kan dit leiden tot het toenemen van volgers. Laat dus zien dat je enthousiast bent en dan zullen andere ook enthousiast over jou zijn.

5. Afwisseling is een 'must'

Het afwisselen van je foto’s zorgt ervoor dat je feed een soort rust uitstraalt. Hierdoor wordt het gemakkelijker en leuker voor ons oog om ernaar te kijken. Let hierbij, zoals hierboven al eens vermeld, dus goed op de kleuren die je gebruikt en welke bij elkaar passen. Om het gemakkelijker te maken, kan je op voorhand al even kijken welke kleuren je zou willen gebruiken en kijken of deze samen passen. Zo moet je enkel kijken of je beelden die je wil posten overeen komen met deze kleuren.

6. Gebruik geen filters


Instagram is in eerste instantie bekend geworden door zijn grote keuze aan filters. Voor een tijdje waren ze leuk, maar het gaat snel vervelen. Ze worden al snel herkend en de bedoeling is natuurlijk om origineel te blijven. Plaats dus foto’s zoals je die normaal zou afleveren. Uiteindelijk wil je toch ook dat je foto’s eruit zien zoals jij ze bewerkt hebt. Een extra Instagram filter wil je hier dus niet over heen.

7. Gebruik #hashtags

Wil je ervoor zorgen dat je foto nog meer mensen bereikt? Kies dan voor zoveel mogelijk toepasselijke hashtags! Probeer ze niet te algemeen te houden, want deze zullen je niet veel volgers of kijkers opleveren. Kies dus voor hashtags die enkel bij dat beeld passen dat jij wil posten. Zo zullen er mensen die geïnteresseerd zijn in de hashtags die je hebt gebruikt eerder bij jou uitkomen. Instagram heeft een maximum van 30 hashtags per post opgelegd, maar meer hoeft dat ook niet te zijn. Volgers kunnen zich namelijk ook erg gaan storen aan een overmatig gebruik van hashtags.

8. Regelmatig nieuwe fotos posten


Vooral als je een groot aantal volgers hebt, is het belangrijk om regelmatig nieuwe dingen te posten. Probeer er een routine van te maken. Ook moet je hierbij het tijdstip van je post in de gaten houden. Zo krijg je bijvoorbeeld aanzienlijk meer likes als je in de ochtend een foto post; of vlak na de schooluren, rond 17-18u. Zo krijgt de post de hele dag tijd om 'likes' te vergaren. Via een 'business' account op Instagram, kan je ook bekijken wanneer jouw volgers actief zijn, en wat dus het beste moment voor jou is om te posten.


13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven