Zoeken
  • Morgane Gielen

5 tips voor startende ondernemers

Bijgewerkt op: 2 jan. 2019Droom jij van een eigen bedrijf of heb je je eerste stappen als ondernemer al gezet? Super! Dan zijn we al met twee. Een slimmere zet dan je zelf zou denken, want zo bepaal je zelf je toekomst. Sommigen laten zich echter afschrikken door de risico’s, de administratie en de verplichtingen. Dat is spijtig want als je het goed aanpakt, levert ondernemen heel wat op.


Sabine Lemmens © Morgane Gielen

1. Stop making excuses


Zoek je steeds een reden om maar niet op te starten en je dromen na te jagen? Ik zal u persoonlijk een stamp onder u 'poepeke' komen geven. Bang zijn om te ondernemen, is van een vorige generatie. Vandaag de dag bestaan er veel manieren waarop jij op een veilige manier een bedrijf kan uitbouwen. Het is niet abnormaal dat je je zorgen maakt, maar excuses vormen hindernissen op je weg naar succes.

2. Laat je begeleiden


Durf je na lang twijfelen, de stap toch niet te zetten? No worries, dat had ik ook. Met een immense vastberadenheid ben ik heel het internet beginnen afschuimen naar mogelijkheden om mij te ondersteunen in het opstarten van een eigen zaak.


Zo ben ik bij Starterslabo terecht gekomen - Hierbij helpen ze jouw idee te verfijnen tot een doordacht, doorleefd en gedragen ondernemingsplan. Heb je liever kortere opleidingen? Bekijk zeker Springplank, en opleidingen aangeboden bij Syntra. Heb je al een bedrijf maar zit je nog met vragen? Onderneemsterduet is een aanrader voor vrouwelijke ondernemers. Hier ga je een traject van één jaar aan met een meer ervaren onderneemster, die jouw mentor wordt.


3. Durf dingen uitbesteden


Het belangrijkste is dat jij je focust op jouw expertise. Als ondernemer kan je jammer genoeg niet alles zelf doen. Durf andere specialisten aan te spreken. Zo kan je kwaliteit aan je klanten garanderen en hoef je geen nachten wakker te liggen zoekende naar oplossingen voor een probleem dat een andere persoon in 5 minuten zou kunnen oplossen.


4. Be like Spongebob


Ondernemen is een afstudeerrichting op zich. Probeer als een spons alles op te nemen wat kan helpen om jouw bedrijf te boosten. Heb je een vrij plekje in je agenda? Schrijf je in voor een curus zoals bijvoorbeeld verkoop, marketing, storytelling of sociale media.


Google biedt heel interessante cursussen aan in hun digitaal atelier. Gratis en voor niets. Zeker de moeite om eens door te snuisteren!


5. Falen is leren

Het allerbelangrijkste is om naar buiten te treden en op je smoel te durven gaan. Falen bestaat niet, falen is leren. Doe en leer uit je fouten. Je mag je niet schamen indien het eens mislukt. Angst om te falen is een typische Belgische of zelfs West-Europese ingesteldheid waar we dringend van verlost moeten worden.

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven